Så fungerar det att låna pengar

Lendify tillhandahåller en marknadsplats där privata långivare och låntagare möts.
Person-till-person lån, ofta även kallat peer-to-peer-lån är precis vad det låter som: privatpersoner lånar pengar av andra privatpersoner. Lendify sköter hela den administrativa processen, från granskning av låneansökningar och upprättande av avtal mellan låntagare och långivare, till utbetalning av lån och administrering av betalningar.
Till låneansökan

1. Ansök om ett lån

I det första steget i ansökningsprocessen talar du om hur mycket du vill låna, hur länge och till vad. Du skapar ett konto hos oss genom att fylla i e-postadress och lösenord och loggar sedan in hos din bank för att identifiera dig. Vi gör en kreditupplysning och du svarar på ett antal frågor om ditt lån och din ekonomi. Efter detta får du ditt räntebesked och om du är nöjd väljer du att publicera ditt lån så att långivare ser ditt lån och kan låna ut pengar. Vi granskar alltid alla låneansökningar manuellt innan de publiceras på sajten, det tar normalt mindre än två timmar under kontorstid. Våra kontorstider är 8-17, måndag till fredag. Så snart din låneansökan har godkänts för publicering skickar vi ett mail till dig.

2. Långivare investerar i din låneansökan

När din låneansökan publicerats är det möjligt för investerare att se och investera i den. Ditt lån kan finansieras av en eller flera investerare. Normalt investerar ett flertal olika långivare ett mindre belopp vardera till dess att lånebeloppet är uppfyllt. Du kan hela tiden följa utvecklingen för din låneansökan genom att logga in på Mina sidor.
Din låneansökan ligger ute för finansiering till dess att lånet är fullt finansierat eller som längst i 14 dagar. Om ditt lån inte blir finansierat under de 14 dagarna så kommer du att ges möjlighet att förnya din låneansökan och publicera den på nytt. De som valt att investera i ditt lån kommer dock att få tillbaka sina investerade pengar efter 14 dagar. När du ansöker om ett lån kan du även välja att lånet efter finansieringsperioden ska betalas ut trots att det inte blev fullt finansierat, t.ex. att lånet ska betalas ut om det är finansierat till 50%.

Ditt lån betalas ut

När din låneansökan är finansierad betalar vi ut lånebeloppet till det bankkonto som du angett.

Återbetala ditt lån

Månaden efter att du fått ditt lån utbetalt gör du din första månatliga återbetalning. De månatliga återbetalningarna görs under lånets hela löptid och är ett fast belopp som består av amortering och ränta. Din ränta är rörlig och kan förändras under återbetalningsperioden. Du kan när som helst lösa ditt lån utan extra kostnad.