Effektiv ränta

Lendify gör det enkelt för dig som låntagare att ta reda på vilken ränta som gäller för ditt befintliga eller framtida lån. Här reder vi ut begreppet effektiv ränta. Vår effektiva ränta varierar från 2.95% till 21.58%. Med Lendify Rewards får du dessutom sänkt ränta i takt med att du betalar av lånet!

Ansök och få svar direkt

Få ditt lån utbetalt inom några timmar*
×

Vi rekommenderar en kortare löptid för det lånebelopp du har valt.

Lånebelopp
Återbetalningstid
Exempelränta:
Effektiv ränta:
Så här har vi räknat
Månadsbetalning
Månadsinkomst
Sysselsättning
Boendeform
E-postadress
Telefonnummer

Effektiv ränta betyder?

Effektiv ränta innebär den totala räntan som gäller för lånet när tillkommande kostnader och avgifter är inräknade. Exempel på dessa avgifter kan vara en uppläggningsavgift eller en aviavgift. När extra avgifter är tagna i beaktande är det enkelt att se vad lånet som helhet har för ränta och det kallas då för effektiv ränta.

Vad är effektiv ränta?

Till skillnad från den nominella räntan har den effektiva räntan alla kostnader utöver själva lånet inräknat. Nominella räntan är den ränta som långivaren kräver för att låna ut och inkluderar inte eventuella avgifter. Nominella räntan beror bland annat på den risk som långivaren är villig att ta för att låna ut pengar. När tillkommande kostnader är medräknade går det att få en lättöverskådlig bild av den faktiska kostnaden för hela lånet. Med andra ord är den effektiva räntan den totala lånekostnaden uttryckt i en årlig ränta.

Se vilken effektiv ränta du kan få.

Beräkning av effektiv ränta

Formeln för att räkna ut den effektiva räntan är komplicerad. Hos Lendify räknar vi ut den effektiva räntan åt dig i lånekalkylatorn och du behöver därmed aldrig bry dig om att räkna på den. Vi strävar alltid efter att du som låntagare ska få en så låg effektiv ränta som möjligt. Här nedan följer ett exempel som syftar till att visa hur den effektiva räntan kan vara högre för ett lån utan nominell ränta jämfört med ett lån med 3% nominell ränta:

Per vill köpa en ny telefon för 10 000 kronor. Per tar ett lån på 10 000 kr med en nominell ränta på 0% som ska betalas tillbaka på 12 månader. Lånet har 300 kr i uppläggningsavgift och 49 kr i aviavgift. Det ger en effektiv ränta på 17,79%.

Låt säga att Anna köper samma telefon men väljer ett annat lån på 10 000 kr till 3% nominell ränta som ska betalas tillbaka på 12 månader. Uppläggningsavgiften i detta fall är 300 kr och aviavgiften är 29 kr. Det ger en effektiv ränta på 16,18%. Annas lån är därmed mer fördelaktigt än Pers trots en högre nominell ränta.

Varför ska jag låna av Lendify?

Direktutbetalning - om din ansökan blir godkänd kan du få pengarna utbetalda direkt. Vi jobbar inte med bankdagar!
Vi kan ofta ge dig ett bättre erbjudande än bankerna. Våra låntagare har i snitt sänkt sin månadskostnad med 1 950 kr!
Vi ger dig sänkt ränta i takt med att du betalar av lånet med vårt lojalitetsprogram Lendify Rewards
Du ansöker enkelt, helt digitalt på 2 minuter och får svar direkt! Vi finns här för att ge dig hjälp och tips både kvällar och helger på telefon, chat och mail.

Vi hjälper dig

Våra duktiga handläggare finns tillgängliga på chat, telefon och e-post. Kontakta oss så hjälper vi dig med din ansökan.

Vanliga frågor och svar

Har du fler frågor? Se alla vanliga frågor och svar.

Hur fungerar Lendify?

Lendify tar bort banken ur ekvationen och kopplar ihop personer som vill låna med personer som vill investera. Vår modell bygger på delningsekonomin (peer to peer) likt Uber och Airbnb, vilket gör det billigare och effektivare än att gå via en bank för att låna pengar. Dessutom är vi helt digitala, så du slipper hantera stora mängder papper och långa väntetider. Hos oss identifierar du dig snabbt och enkelt med BankID. Om din ansökan blir godkänd kan du få pengarna direkt till ditt konto, dygnet runt.
Läs mer om hur Lendify fungerar
*Väljer du direktöverföring får du pengarna på ditt konto samma dag, förutsatt att du har fått ditt lån godkänt av Lendify, signerat skuldebrevet med e-legitimation samt har valt ett utbetalningskonto som tillhör Handelsbanken, Nordea, SEB, Danske Bank eller Swedbank. Väljer du Bankgiro tar det vanligtvis en bankdag.