Jämför lån

Eftersom vi vet att vi har riktigt bra villkor, så vet vi också att våra lån tål att jämföras. Därför rekommenderar vi dig att jämföra olika lån för att hitta det som passar dig bäst.

Hur jämför man olika lån?

I en djungel av olika långivare är det inte alltid så lätt att veta vad som är mest fördelaktigt för dig som vill låna pengar. Du kan enkelt jämföra lån utan säkerhet, så kallade privatlån, med varandra. Oavsett låneform kommer det aldrig vara helt gratis att låna pengar men det innebär också att du genom att jämföra olika lån kan spara pengar. Så vad ska du egentligen titta på när du jämför olika lån för att låna pengar?

Är du ute efter att ta ett lån med säkerhet, som exempelvis ett bolån, kanske du jämför lånelöften från olika banker med varandra för att se hur mycket pengar du kan få låna.

Jämför ränta på lån

Räntan berättar för dig vad du måste betala för att få låna pengar. Räntan för ett lån anges i nominell och effektiv ränta. Den nominella räntan berättar för dig hur mycket lånet kostar per år och anges som ett procenttal. Den effektiva räntan är också ett procenttal som inkluderar den nominella räntan och även de övriga kostnaderna för lånet, så som avi- och uppläggningsavgift.

När du jämför olika lån för att låna pengar bör du alltså kolla på de effektiva räntorna, eftersom det ger dig en korrekt bild av vad lånets prislapp är.

En långivares erbjudande kan se ut såhär
Lånebelopp 120 000 kr
Nominell ränta 8%
Effektiv ränta 14%
För att få en rättvis bild av den totala kostnaden bör du alltså titta på den effektiva räntan. Total kostnad per år för ditt lån blir då: Lånebelopp (120 000 kr) x effektiv ränta (14%) = 120 000 kr x 0.14 = 16 800 kr per år

Jämför löptid på lån

Löptiden är det som bestämmer hur lång återbetalningstid det är på ett lån. En längre löptid innebär att du får en lägre amorteringskostnad per månad, medan en kortare löptid ger en högre amorteringskostnad per månad.

Lånets löptid är alltså viktig att ha i åtanke när du jämför olika lån och funderar över hur mycket du har möjlighet att betala tillbaka varje månad. Hur snabbt du amorterar av ditt lån påverkar även totalkostnaden för lånet. Amorterar du mer varje månad betalar du av lånet i snabbare takt, vilket innebär att du får en kortare period då du betalar ränta. Det ger i slutändan en lägre totalkostnad på ditt lån. Så leta efter en långivare som har en löptid som passar dig.

Jämför månadskostnad på lån

Lånets månadskostnad är det som sammanfattar vad du månadsvis kommer att betala till långivaren under löptiden och är därför också viktigt att jämföra när du ska låna pengar. I din månadskostnad ingår både räntekostnaden och det du amorterar på ditt lån. Du bör även räkna med eventuella avi-avgifter (0 kr med e-faktura hos Lendify).

Jämför totala kostnaden för lån

En av de viktigaste sakerna att jämföra är vad den totala kostnaden för ett lån kommer att bli. Den totala kostnaden är summan av alla räntekostnader, amorteringar och avi-avgifter under lånets löptid. Du bör även räkna med uppläggningsavgiften för lånet.

Se hur månadskostnaden på ett lån hos Lendify varierar beroende på lånets storlek och löptid. Du kan också se ett exempel på vad den totala kostnaden för ett lån blir. Observera att räntan som används i räkneexemplet bara är ett exempel och att din faktiska månadskostnad och totala kostnad kan bli både lägre och högre beroende på vilken kreditklass du tillhör. Läs mer om kreditvärdighet och hur du kan påverka din kreditklass.

Hur fungerar det att låna hos Lendify?

Som Sveriges största marknadsplats för lån är vi stolta över att kunna erbjuda en modell som ger dig som kund en konkurrenskraftig ränta. Eftersom vi inte har några kostnader för gamla IT-system och mängder av kontorslokaler kan vi istället ge dig som lånar en fördelaktig ränta.

När du ansöker om ett lån hos Lendify gör vi en kreditupplysning. Därefter placeras du i en av sex olika kreditklasser och utifrån den kreditklass du tilldelas får du en ränta som är individuell för dig. Vi kommer alltid att meddela dig både din nominella och effektiva ränta, så att du får en sann bild av vad lånet kommer att kosta dig.

Med vårt kostnadsfria lojalitetsprogram Lendify Rewards samlar du poäng i takt med att du betalar av ditt lån. Dessa poäng kan du till exempel byta in mot lägre ränta på ditt lån.

Låna pengar med riktigt bra villkor

Varför ska jag låna hos Lendify?

Hos oss får du sänkt ränta i takt med att du betalar av lånet med vårt lojalitetsprogram Lendify Rewards.
Du ansöker enkelt, helt digitalt på 2 minuter och får svar direkt! Vi finns här för att ge dig hjälp och tips både kvällar och helger på telefon, chat och mail.
Direktutbetalning - om din ansökan blir godkänd kan du få pengarna utbetalda direkt. Vi jobbar inte med bankdagar!
Vi kan ofta ge dig ett bättre erbjudande än bankerna. Våra låntagare har i snitt sänkt sin månadskostnad med 1 950 kr!

Vanliga frågor och svar

Inte hittat svar på din fråga? Se den kompletta listan med våra vanliga frågor och svar.

Kom igång idag!

Bli kund hos Lendify, vi utmanar bankerna och skapar en mer effektiv och transparent lånemarknad.
Jag vill låna