Viktiga ord och begrepp kring privatekonomi

Vi gör krångliga begrepp enkla och förklarar de grundläggande begreppen du behöver veta för att ha stenkoll på din privatekonomi.

Administrationsavgift

När du ska ta ett lån kan det tillkomma avgifter, utöver räntan, som det är bra att ha koll på. En sådan är administrationsavgiften. Läs mer om Administrationsavgift.

Amortering

Amortering är ett begrepp som ofta nämns i samband med lån av pengar men vad innebär det egentligen? Att amortera betyder helt enkelt att du betalar tillbaka en del av den skulden.
Läs mer om amortering.

Annuitetslån

På Lendify erbjuder vi dig som kund så kallade annuitetslån. Men vad betyder det egentligen? Lär dig mer om annuitetslån.

Autogiro

Autogiro är ett bra sätt att minska administrationen kring dina betalningar. Men vad är det egentligen? Läs mer om Autogiro.

Avbetalning

Mobiltelefoner, kylskåp och bilar är exempel på varor som du kan erbjudas att köpa på avbetalning. Men vad innebär det och vad ska du som kund tänka på? Läs mer om Avbetalning.

Aviseringsmetod

En avisering är när du får ett meddelande från till exempel posten eller en bank. Får du en avi från posten kan det handla om att du har ett paket att hämta ut och en avi från banken kan vara ett årsbesked eller en faktura. Aviseringar kan ske via flera olika kanaler. Läs mer om aviseringsmetoder.

Bankdag

”Överföringen tar upp till 3 bankdagar." Den frasen har du säkert hört någon gång och blivit lite frustrerad. Vad innebär en bankdag? Läs mer om bankdagar.

BankID

Bank-ID har du säkert hört talas om många gånger men vad är det egentligen och vad finns det för olika sorters lösningar för bank-ID? Läs mer om Bank-ID.

Betalförsäkring

Betalförsäkring kan du ha till exempel på ditt lån för att vara skyddad. Läs mer om vår betalförsäkring Låneskydd

Betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning visar på att du haft svårigheter att betala en skuld och påverkar dina möjligheter att t ex ta lån i framtiden. Läs mer om betalningsanmärkning.

Betalningspåminnelse

Om du missar att betala en faktura i tid kan du få en betalningspåminnelse. Läs mer om betalningspåminnelse.

Blancolån

Ett blancolån, även kallat för privatlån, är ett lån utan säkerhet. Det betyder att du inte behöver ha någon säkerhet, exempelvis ett fordon eller en bostadsrätt. Mer om blancolån.

Bunden ränta

Möjligheten att binda räntan erbjuds vanligtvis i samband med bolån och innebär bland annat att du vet hur dina räntekostnader kommer att se ut under en viss period.
Läs mer om bunden ränta.

Bundet lån

Bundet lån eller lån med bunden ränta betyder att räntesatsen är bunden och därmed densamma under en viss period. Det är vanligast med bundet lån vid bolån, inte för privatlån. Läs mer om bundet lån.

E-faktura

E-faktura betyder elektronisk faktura. Den skickas direkt till din internetbank och finns inte i fysiskt format. Läs mer om e-faktura.

Effektiv ränta

När man ska ta lån pratas det ofta om effektiv ränta, men vad är det egentligen? Läs mer om effektiv ränta.

Förfallodatum

Förfallodatum innebär sista datumet att betala någonting Läs mer om Förfallodatum.

Förtidslösa lån

Att förtidslösa ett lån innebär att betala av hela lånet i förtid, dvs innan löptiden gått ut. Läs mer om Förtidslösa lån.

Inkasso

Om du inte betalar en faktura i tid kan den gå vidare till inkasso. Lär dig mer här! Läs mer om inkasso.

Kreditbedömning

När du ska ta en kredit i form av ett lån eller ett kreditkort så görs alltid en kreditbedömning. En kreditbedömning är i princip samma sak som en kreditprövning.

Kreditgivare

Kreditgivare är ett företag som ger ut krediter. Ofta används långivare och kreditgivare som synonymer men det är inte helt sant. Läs mer om kreditgivare.

Kreditprövning

En kreditprövning är en utredning kring den sökande återbetalningsförmåga. Den mynnar ut i ett kreditbeslut som säger om lånet beviljas eller inte. Läs mer om kreditprövningar.

Kredittagare

Kredittagare är ett annat ord för låntagare, dvs en person som utnyttjar en kredit. Kredit som nyttjas måste inte vara ett lån utan kan även vara en delbetalning. Läs mer om betydelsen av kredittagare.

Kreditupplysning

En kreditupplysning är något som gör exempelvis när du ansöker om ett lån. I upplysningen får långivaren reda på information om dina ekonomiska förutsättningar. Läs mer om kreditupplysning.

Kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din betalningsförmåga. Lär dig mer om kreditvärdighet och hur du kan påverkan den.

Kvar Att Leva På-kalkyl

KALP är en kalkyl som de flesta långivare använder för att se om den sökande klarar av att bära den nya kostnaden som det innebär att ha ett lån. Läs mer om Kvar Att Leva På-kalkyl.

Lån utan säkerhet

Ett låns säkerhet syftar på det som är pantsatt och kan krävas tillbaka av långivaren vid utebliven betalning på lånet. En säkerhet kan exempelvis vara en bostadsrätt eller en fastighet. Fördelen med ett lån utan säkerhet är att du kan använda pengarna till just det du vill.
Läs mer om lån utan säkerhet.

Låneskydd

Låneskydd är samma som betalförsäkring. Den kan du ha till exempel på ditt lån för att vara skyddad. Läs mer om vårt Låneskydd.

Medlåntagare

När du vill ta ett lån tillsammans med någon annan kallas det att du har en medlåntagare. Vi på Lendify har idag inte möjligt att erbjuda lån med medlåntagare, men vi arbetar på det erbjudandet. Läs mer om medlåntagare.

Nominell ränta

Du har säkert hört talas om nominell ränta, men vad betyder det egentligen? Läs mer om Nominell ränta.

Pappersavi

Det som långivare kallar pappersavi är helt enkelt att du får hem fakturan på posten, i ett kuvert på ett papper. Läs mer om Pappersavi.

Rak amortering

På bolån gäller ofta rak amortering men vad innebär det egentligen? Läs mer om Rak amortering.

Ränta

Ränta är ett ord som du säkert har hört många gånger. Men vad är ränta egentligen?
Lär dig mer om ränta.

Rörlig ränta

Rörlig ränta betyder att den kan ändras, till skillnad från bunden ränta. Läs mer om Rörlig ränta.

Skuldebrev

När man till exempel ska låna pengar talas det om skuldebrev, men vad är det egentligen? Läs mer om skuldebrev.

Trygghetsförsäkring

En trygghetsförsäkring är oftast samma sak som betalförsäkring. En sådan kan du ha till exempel på ditt lån för att vara skyddad. Läs mer om vår betalförsäkring Låneskydd

Uppläggningsavgift

Det finns något som ofta kallas uppläggningsavgift eller startavgift. Det handlar om en kostnad för att till exempel ta ett lån. Läs mer om uppläggningsavgift.

Upplysningscentralen (UC)

Upplysningscentralen (UC) är ett företag som bland annat ger ut kreditupplysningar. Läs mer om Upplysningscentralen (UC).

Andra frågor och svar

Inte hittat svar på din fråga? Se den kompletta listan med våra vanliga frågor och svar.

Kom igång idag!

Bli kund hos Lendify, vi utmanar bankerna och skapar en mer effektiv och transparent lånemarknad.
Jag vill låna