Vad är amortering?

Amortering är ett begrepp som ofta nämns i samband med lån av pengar men vad innebär det egentligen?

Ansök och få svar direkt

Få ditt lån utbetalt inom några timmar*
×

Vi rekommenderar en kortare löptid för det lånebelopp du har valt.

Lånebelopp
Återbetalningstid
Exempelränta:
Effektiv ränta:
Så här har vi räknat
Månadsbetalning
Månadsinkomst
Sysselsättning
Boendeform
E-postadress
Telefonnummer

Vad betyder amortering?

Lånar du pengar måste du förr eller senare betala tillbaka dem, eftersom du har en skuld till den du lånar av. Att amortera betyder helt enkelt att du betalar tillbaka en del av den skulden. Det vanligaste är att amorteringar sker löpande under det som kallas lånets löptid. Löptiden är detsamma som lånets återbetalningstid.

Hur påverkar amorteringen mitt lån?

Amorteringar betalas i de flesta fall en gång i månaden men det går även att betala tillbaka hela lånet i en klumpsumma. När du tar lånet väljer du hur mycket du vill amortera varje månad, vilket påverkar hur lång löptiden på ditt lån blir. Amorterar du ett högre belopp blir löptiden kortare och betalar du ett lägre belopp blir löptiden längre. Det innebär också att löptiden på lånet påverkar hur mycket du ska amortera varje månad.

Här kan du testa hur månadsbetalningen varierar beroende på lånets storlek och återbetalningstid. Observera att räntan som används i räkneexemplet bara är just ett exempel och att din faktiska månadskostnad kan bli både lägre och högre beroende på vilken kreditklass du tillhör. Lär dig mer om kreditvärdighet och våra kreditklasser.

Hur mycket måste jag amortera?

Nuförtiden pratas det mycket om amorteringskrav, speciellt på bolån. Ett amorteringskrav är precis vad det låter som, ett krav på att betala tillbaka en viss del av sitt lån under en specifik tidsperiod. Eftersom målet med ett blancolån är att det ska betalas tillbaka måste du såklart amortera på ett sådant lån också. Som låntagare hos Lendify kan du amortera på ditt blancolån i upp till 15 år, vilket betyder att kravet är att lånet ska vara helt återbetalt efter 15 år.

Hur mycket du behöver amortera per månad beror som sagt på vilken löptid lånet har och såklart även på hur mycket du har lånat. Lendify erbjuder så kallade annuitetslån, vilket innebär att det sammanlagda beloppet att betala för amortering och ränta är detsamma varje månad, under hela lånets löptid.

Lär dig mer om olika privatekonomiska begrepp – vad är egentligen ett blancolån eller hur fungerar ränta?

Varför ska jag låna av Lendify?

Hos oss får du sänkt ränta i takt med att du betalar av lånet med vårt lojalitetsprogram Lendify Rewards
Du ansöker enkelt, helt digitalt på 2 minuter och får svar direkt! Vi finns här för att ge dig hjälp och tips både kvällar och helger på telefon, chat och mail.
Direktutbetalning - om din ansökan blir godkänd kan du få pengarna utbetalda direkt. Vi jobbar inte med bankdagar!
Vi kan ofta ge dig ett bättre erbjudande än bankerna. Våra låntagare har i snitt sänkt sin månadskostnad med 1 950 kr!

Vi hjälper dig

Våra duktiga handläggare finns tillgängliga på chat, telefon och e-post. Kontakta oss så hjälper vi dig med din ansökan.

Vanliga frågor och svar

Har du fler frågor? Se alla vanliga frågor och svar.

Hur fungerar Lendify?

Lendify tar bort banken ur ekvationen och kopplar ihop personer som vill låna med personer som vill investera. Vår modell bygger på delningsekonomin (peer to peer) likt Uber och Airbnb, vilket gör det billigare och effektivare än att gå via en bank för att låna pengar. Dessutom är vi helt digitala, så du slipper hantera stora mängder papper och långa väntetider. Hos oss identifierar du dig snabbt och enkelt med BankID. Om din ansökan blir godkänd kan du få pengarna direkt till ditt konto, dygnet runt.
Läs mer om hur Lendify fungerar

*Väljer du direktöverföring får du pengarna på ditt konto samma dag, förutsatt att du har fått ditt lån godkänt av Lendify, signerat skuldebrevet med e-legitimation samt har valt ett utbetalningskonto som tillhör Handelsbanken, Nordea, SEB, Danske Bank eller Swedbank. Väljer du Bankgiro tar det vanligtvis en bankdag.