Vad är ränta?

Ränta är ett ord som du säkert har hört många gånger. Men vad är ränta egentligen? Här förklarar vi vad det är för skillnad mellan nominell och effektiv ränta samt in- och utlåningsränta.

Ansök och få svar direkt

Få ditt lån utbetalt inom några timmar*
×

Vi rekommenderar en kortare löptid för det lånebelopp du har valt.

Lånebelopp
Återbetalningstid
Exempelränta:
Effektiv ränta:
Så här har vi räknat
Månadsbetalning
Månadsinkomst
Sysselsättning
Boendeform
E-postadress
Telefonnummer

Vad betyder ränta?

Ränta kan betyda två olika saker. När du ska ta ett lån är ränta vad du får betala för att låna pengar. Det är denna ränta som kallas för utlåningsränta. Utlåningsräntan kan definieras på två olika sätt, som nominell och effektiv ränta.

För dig som sparar eller investerar innebär ränta den avkastning som du får. Om du sätter in dina pengar hos Lendify och får exempelvis 6% i ränta är detta inlåningsräntan. Med andra ord betyder inlåningsränta den ersättning som du får för att låna ut dina pengar.

Vad är bra ränta?

Vad som är en bra ränta kan variera kraftigt. Din ränta baseras på dina ekonomiska förutsättningar men även det rådande ränteläget i omvärlden. Hos Lendify kan du känna dig trygg med att du alltid får en bra ränta som är utformad efter hur din ekonomiska situation ser ut. Vissa aktörer tar ut en skyhög ränta till följd av bristfälliga kreditprövningar. Lendify har en välutvecklad kreditprocess vilket gör det enklare för dig att få en bra ränta. Ansök om ett låna pengar till en bra ränta redan idag. Ansökan tar 2 minuter och sker helt digitalt med hjälp av BankID.

Räkna ut ränta

Det finns olika typer av ränta som fungerar (räknas ut) på olika sätt. Det de har gemensamt är att de presenteras som en procentsats av ett belopp. Det är alltså den procentsatsen du ska betala i avgift (ränta) om du lånar pengar, eller den avkastning ("vinst") du får om du investerar pengar.

Vad är nominell ränta?

När du lånar pengar är räntan alltså lånets prislapp. Den ränta som du ska betala för ditt lån anges i procent och kallas för nominell ränta. Den nominella räntan är angiven på årsbasis, dvs. hur mycket lånet kostar per år. För att få reda på hur mycket lånet kostar varje månad tar du den nominella räntan gånger lånebeloppet delat på 12 (dvs. nominell ränta*lånebelopp/12).

Vad är effektiv ränta?

Utöver den nominella räntan finns även det som kallas för den effektiva räntan. Den effektiva räntan anges också i procent och består av den nominella räntan plus övriga avgifter för ditt lån, så som uppläggningsavgift och aviavgift. Därför är den effektiva räntan alltid högre än den nominella. Genom att titta på den effektiva räntan när du ska låna pengar får du som kund en korrekt bild av vad den totala kostnaden för ditt lån kommer att bli per år. Det är därför smartast att jämföra den effektiva räntan, då den inkluderar alla kostnader för lånet. För att få reda på hur mycket du faktiskt kommer betala i effektiv ränta varje månad tar du den effektiva räntan gånger lånebeloppet delat på 12 (dvs. effektiv ränta*lånebelopp/12). Den effektiva räntan ska alltid redovisas som årsränta i procent.

Lär dig fler privatekonomiska termer - vad är till exempel amortering?

Ränta på ränta

När du placerar dina pengar genererar räntan avkastning. Dessa nya pengar, eller din avkastning om du så vill, kommer att förräntas och växa sig allt större med tiden. Det beror på att du kommande år får ränta på dina nyintjänade pengar. Det här kallas för ränta på ränta-effekten. När denna boll är satt i rullning kommer din investering att öka mer och mer i absolut värde för varje år som går. Även om räntan är densamma över tid kommer mängden pengar som genereras relativt sett från räntan att växa sig allt större. Effekten kan liknas med när man gör en snöboll. Bollen behöver inte vara särskilt stor från början, men om du rullar den tillräckligt länge kommer den att växa fortare och fortare om förutsättningarna är rätt. I praktiken betyder det att de nya pengarna som kommer från avkastningen hjälper till att skapa ännu mer pengar. Snöbollen representerar alltså ditt insatta kapital som växer över tid och förutsättningarna som krävs är räntan. Räntans procentsats bestämmer hur fort kapitalet växer och investeringens totala storlek på lång sikt.

Låna pengar hos Lendify

Som Sveriges största marknadsplats för lån är vi stolta över att kunna erbjuda en modell som ger dig som kund en konkurrenskraftig ränta. Eftersom vi inte har några kostnader för gamla IT-system och mängder av kontorslokaler kan vi istället ge dig som lånar en fördelaktig ränta.

När du ansöker om ett lån hos Lendify görs en kreditupplysning. Därefter får du en ränta som är individuell för dig och som är baserad på den kreditklass du är placerad i. Klass A har lägst ränta och klass F högst. Vi kommer alltid meddela dig både din nominella och effektiva ränta, så att du får en sann bild av vad lånet kommer kosta dig när du ska låna pengar.

Med lojalitetsprogrammet Lendify Rewards samlar du som låntagare poäng som du sedan kan byta in mot belöningar. Genom att göra något så enkelt som att betala din faktura i tid kan du till exempel få lägre ränta på ditt lån i takt med att du betalar av det.

Låna pengar hos Lendify till konkurrenskraftig ränta

Investera hos Lendify

Varför ska jag låna av Lendify?

Hos oss får du sänkt ränta i takt med att du betalar av lånet med vårt lojalitetsprogram Lendify Rewards
Du ansöker enkelt, helt digitalt på 2 minuter och får svar direkt! Vi finns här för att ge dig hjälp och tips både kvällar och helger på telefon, chat och mail.
Direktutbetalning - om din ansökan blir godkänd kan du få pengarna utbetalda direkt. Vi jobbar inte med bankdagar!
Vi kan ofta ge dig ett bättre erbjudande än bankerna. Våra låntagare har i snitt sänkt sin månadskostnad med 1 950 kr!

Vi hjälper dig

Våra duktiga handläggare finns tillgängliga på chat, telefon och e-post. Kontakta oss så hjälper vi dig med din ansökan.

Vanliga frågor och svar

Har du fler frågor? Se alla vanliga frågor och svar.

Hur fungerar Lendify?

Lendify tar bort banken ur ekvationen och kopplar ihop personer som vill låna med personer som vill investera. Vår modell bygger på delningsekonomin (peer to peer) likt Uber och Airbnb, vilket gör det billigare och effektivare än att gå via en bank för att låna pengar. Dessutom är vi helt digitala, så du slipper hantera stora mängder papper och långa väntetider. Hos oss identifierar du dig snabbt och enkelt med BankID. Om din ansökan blir godkänd kan du få pengarna direkt till ditt konto, dygnet runt.
Läs mer om hur Lendify fungerar

*Väljer du direktöverföring får du pengarna på ditt konto samma dag, förutsatt att du har fått ditt lån godkänt av Lendify, signerat skuldebrevet med e-legitimation samt har valt ett utbetalningskonto som tillhör Handelsbanken, Nordea, SEB, Danske Bank eller Swedbank. Väljer du Bankgiro tar det vanligtvis en bankdag.